Zelený čaj Sencha - Japonsko

11. únor 2012 | 19.47 |
blog › 
Zelený čaj Sencha - Japonsko

Zelený čaj Sencha - Japonsko

Zelený čaj se pije především v Asii, kde můžeme dohledat i jeho původ. Japonské zelené čaje jsou především známé péčí, která jim je věnována a tedy i kvalitou. Jedná se o velice zdravý nápoj, pokud se užívá pravidelně a nejlépé k němu celý život jíte ryby, zeleninu a ovoce. K tomu kopa rýže a je z vás pravý Japonec. Je nutné si uvědomit, že čaj je v podstatě lehká droga. Nedávno jsem byl ne mém oblíbeném čaji Sencha moegi a je znát, že to určitý účinek má. Každopádně ten účinek je ryze pozitivní. Pravidelné pití má tyto účinky:

  • zastavení některých neurodegenerativních onemocnění, jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba,
  • prevence a léčba rakoviny [1],
  • léčba sklerózy multiplex ,
  • prevence degradace buněčných membrán neutralizací šíření volných radikálů (což nastává při oxidačních procesech) [2],
  • snížení negativních účinků cholesteroluLDL ("špatný cholesterol"), snížením úrovní triglycerinů a zvýšením produkce cholesterolu HDL ("dobrý cholesterol") [3],
  • zvýšení oxidace tuků (pomáhá tělu využít tuk jako zdroj energie) a podpora látkové výměny [4],
  • japonští výzkumníci tvrdí, že pokud vypijete denně pět šálků zeleného čaje, spálí vaše tělo navíc 70 až 80 kalorií. Dr. Nicholas Perricone, specialista na boj se stárnutím, tvrdil v televizní show, že pokud člověk pije čaj namísto kávy, výrazně během 10 týdnů zhubne [5],
  • Existují také negativní účinky při nadměrném pití čaje, kvůli velkému množství kofeinu v zeleném čaji. Vedlejší účinky z množství kofeinu v těle mohou být nevolnost, nespavost a časté močení

(Zdroj wikipedie)

Těch pozitiv je více a kofein v menší míře je také pozitivní. Jako nevýhodu, můžeme vidět cenu. Přeci jenom přivést z Japonska kvalitní čaj něco stojí. V Japonsku pijí jenom pár kapek u toho nejkvalitnějšího čaje, protože u tak vysoké kvality nepotřebujete více a vystačí vám to na celý den. Po vypití zeleného čaje skutečně cítíte čaj i několik hodin po té a je to hezký pocit. Prostě cítíte klid a pohodu. Samozřejmě se dá čaj v ČR koupit nebo si můžete zajít do čajovny.

Sencha (zelený)
Nejběžnější japonský čaj
Sencha se pěstuje na nezakrytých polích a upravuje napařováním, kvalita se liší podle třídy. První sklizeň shincha (nového čaje) začíná přibližne za měsíc od začátku vegetačního obdbobí. Přibližně za 10-20 hodin je čaj napařen - horké páře je vystaven asi 10-15 sekund. Tím se zabrání fermentaci. Čaj Sencha je dále svinován, sušen a pečlivě tříděn. Neobsahuje prach a stonky.
(Ze stránky: http://www.cajovnik.cz/drh04a.html )

(Plantáž Sencha)

Není špatné si k tomu dát trochu suši. Jinak nejlepší čaj v Praze najdete podle mě v čajovně Bílý jeřáb . Znám i další Japonské čaje, ale Sencha je můj nejoblíbenější čaj.

Hachi

Chtěl bych něco málo napsat k japonskému zelenému čaji Sencha.Docela zábavně rituální je Sencha. Správně byste totiž měli dostat konvičku s čajovými lístky, misku na čaj, misku na vodu a konvici s horkou vodou. Jednoduše horkou vodu nalijete do misky a necháte 2 minuty, aby klesla její teplota, a po té nalijete na čajové lístky. Tady pozor, doporučuji louhovat 40 sekund, jinak to je hořké. Následně přelijete zpět do misky a naléváte si do misky na čaj. Člověk si s tím docela vyhraje. Sencha má zajímavou žlutou barvu a ta vůně je také velice specifická.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Zelený čaj Sencha - Japonsko wertf 08. 11. 2012 - 20:02
RE: Zelený čaj Sencha - Japonsko marcela* 09. 10. 2013 - 17:36